آیا دولت برای تامین کالاهای اساسی سال آینده با چالش مواجه خواهد بود؟
به گزارش حراج کن، نایب رییس کمیسیون کشاورزی مجلس اظهار داشت: در لایحه بودجه 1404 دولت برای کالاهای اساسی 11.5 میلیارد دلار ارز پیش بینی کرده که برای جایگزینی آن با پشتیبانی از تولیدات داخل باید تمهیداتی را بیندیشد.
به گزارش حراج کن به نقل از مهر، یکی از مسئولیت های وزارت جهاد کشاورزی مدیریت بازار کالاهای اساسی است که بطور مستقیم با سفره مردم ارتباط دارد. دولت چهاردهم در اولین لایحه بودجه ای که به مجلس شورای اسلامی ارائه کرده برای واردات کالاهای اساسی رقم ۱۱ میلیارد دلار / یورو درنظر گرفته است.
در بند «شناسه بودجه ای ۷۰۴۱۱ -خ دولت و دستگاه های موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۸/ ۷ / ۱۳۸۶ همچون بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مجازند نسبت به ۱۱ میلیارد یورو برای واردات فقط کالاهای اساسی کشاورزی، دارو و مواد اولیه آن، ملزومات مصرفی پزشکی، شیرخشک اطفال و مواد اولیه آن به نرخ ترجیحی اقدام نمایند. اختصاص ارز جهت واردات اقلام فوق توسط سازمان برنامه و بودجه به بانک مرکزی ابلاغ می گردد».
این در صورتی است که برمبنای تجربه چند سال اخیر، سالانه بین ۱۵ تا ۱۷ میلیارد دلار کالای اساسی وارد کشور می شود برمبنای تجربه چند سال اخیر، سالانه بین ۱۵ تا ۱۷ میلیارد دلار کالای اساسی وارد کشور می شود.
رصد امسال بازار کالای اساسی نشان می دهد، برخی اقلام مصرفی روزانه خانوارها در چند مقطع زمانی مشمول افزایش قیمت شدند. از طرف دیگر با از میان رفتن زیرساخت های صنعت دامپروری در کشور، نرخ گوشت افزایش بسیاری داشت بطوریکه سهم حداقلی در سفره قسمتی از مردم دارد. دولت سیزدهم برای تنظیم بازار اقدام به واردات گوشت و دام زنده کرد و این روند در دولت چهاردهم نیز ادامه دارد؛ اما با وجود واردات و توزیع گوشت دولتی، نرخ گوشت قرمز تولید داخل کاهش نیافته است. ماندن دام روی دست دامدار منجر به انباشتگی دام سبک و سنگین در کشور شده است.
اعتبارات واردات کالاهای اساسی در حالی در بودجه ۱۴۰۴ کم شده که تضمینی هم برای تثبیت قیمت ارز وجود ندارد.
برنامه سال آینده چه خواهد بود و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در رفع چالش های بودجه سال آینده چه اصلاحاتی را پیگیر هستند.
حمایت از تولید داخل با تأکید بر بهره وری
پیمان فلسفی، نایب رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در این خصوص به خبرنگار مهر اظهار داشت: تامین کالاهای اساسی یک ضرورت بوده و در کشور این مسئله همیشه با فراز و نشیب هایی مواجه بوده است.
وی با اعلان اینکه در امسال، گفته می شود تا هفته اول دی ماه حدود ۱۳ میلیارد دلار صرف واردات کالاهای اساسی شده است، اضافه کرد: پیش بینی می شود این عدد تا انتهای سال به بالای ۱۴ میلیارد دلار برسد. واردات سالهای قبل هم حدوداً همین عدد را نشان میدهد.
وی اشاره کرد: در لایحه بودجه ۱۴۰۴، دولت چهاردهم اختصاص ارز ۱۱.۵ میلیارد دلار را پیشنهاد داده است. این مساله مباحثی را ایجاد کرد و تا حدودی نگرانی هایی را به وجود آورد که معتقدم دولت باید برای جایگزینی واردات با پشتیبانی از تولیدات داخل چاره ای بیندیشد. در لایحه بودجه ۱۴۰۴، دولت اختصاص ارز ۱۱.۵ میلیارد دلار را پیشنهاد داده است. این مساله مباحثی را ایجاد کرد و تا حدودی نگرانی هایی را به وجود آورد که دولت باید برای جایگزینی واردات با پشتیبانی از تولیدات داخل چاره ای بیندیشد
این نماینده مردم در بهارستان افزود: در بودجه ۱۴۰۴ یک سری تمهیداتی اندیشیده شده و مصوباتی داشتیم به جهت اینکه از تولید داخل بتوانیم حمایت نماییم. بدین سان یک درصد از عوارض مربوط به ارز کالاهای اساسی باید صرف تولید و پشتیبانی از محصولات کشاورزی داخل شود.
این نماینده مجلس دوازدهم اشاره کرد: این حمایت در نهایت باید منجر به راندمان و ارتقا کارها شود.
فلسفی در توضیح بیشتر عنوان کرد: این یک درصد می تواند در موضوع های مختلف سرمایه گذاری شود یا حرکت به طرف شیوه های نوین باشد که امیدواریم این روند توسط دولت به درستی مدیریت شود.
تبصره های پشتیبانی از تولید داخل
شناسه بودجه ای ۷۰۱۱۲ -م وزارت امور اقتصادی و دارایی مکلف است در امتداد پشتیبانی از صنعت دامپروری کشور و تحقق خودکفایی تولید گوشت قرمز و گوشت مرغ، معادل یک درصد از ارزش واردات نهاده های دامی شامل ذرت، کنجاله سویا و جو را گرفتن و مبالغ حاصل را به ردیف درآمد- هزینه ای.... واریز نماید.
وزارت جهاد کشاورزی موظف است اعتبار مندرج در ردیف.... جدول شماره (۹) این قانون را در قالب موافقت نامه متبادله با سازمان برنامه و بودجه کشور در امتداد اعطای تسهیلات بانکی سرمایه در گردش و سرمایه گذاری (به صورت تلفیقی با منابع بانک) بمنظور تامین نقدینگی واحدهای تولیدی بخش مربوطه در سر فصل اعتبارات تملک دارایی های سرمایه ای هزینه نماید.
همچنین «شناسه بودجه ای ۷۰۴۱۱ -ذ» می گوید، بمنظور پشتیبانی از تولیدکنندگان و مصرف کنندگان به دولت اجازه داده می شود:
۱ - در سال ۱۴۰۴ حقوق گمرکی واردات دارو، مواد اولیه دارو، ملزومات مصرفی پزشکی (که به تشخیص وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فاقد مشابه تولید داخل می باشند) و شیرخشک مخصوص اطفال و مواد اولیه آن، کالاهای اساسی، نهاده های دامی و کشاورزی به یک درصد کم کند.
فهرست شناسه (کد) تعرفه ای موضوع این بند یک ماه از لازم الاجرا شدن این قانون، توسط سازمان برنامه و بودجه کشور و با همکاری وزارتخانه های امور اقتصادی و دارایی، صنعت معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و به تصویب هیات وزیران می رسد. تا زمان تصویب لیست جدید، لیست مصوب سال ۱۴۰۳ مبنای عمل است.
نارضایتی نمایندگان خانه ملت از بازار گوشت قرمز
نایب رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی در ادامه موضوع چگونگی مدیریت بازار کالاهای اساسی در سال آینده، عنوان کرد: در کنار موضوع پشتیبانی از تولید داخل، دولت باید یک سری پیش بینی هایی را نیز داشته باشد، برای اینکه در همین شرایط فعلی که هنوز به انتها سال نرسیده ایم و سال آینده شروع نشده است، ۱۲۰ هزار رأس دام سنگین دامداران منتظر ورود به کشتارگاه هستند؛ اما مسائلی دارد که هنوز حل نشده است.
وی اضافه کرد: البته ظاهراً از طرف دولت دستوری داده شده و گوشت قرمز به قیمت ۴۲۰ هزار تومان از طرف نهادهای متولی دولتی درحال خرید است.
فلسفی با اعلان اینکه میزان واردات گوشت تا دی ماه ۱۷۰ هزار تن بوده که عدد بالایی است، اشاره کرد: ما رابطه ای منطقی بین واردات و قیمت کالا در وضعیت حاضر پیدا نکردیم، برای اینکه واردات گوشت و کالاها اساسی با این هدف به انجام می رسد که نرخها در بازار داخل کنترل شود. واردات گوشت تا دی ماه ۱۷۰ هزار تن بود که رابطه ای منطقی بین واردات و قیمت آن وجود ندارد؛ برای اینکه واردات کالاها اساسی با هدف کنترل نرخها در بازار داخل به انجام می رسد
این نماینده مردم در خانه ملت عنوان کرد: اگر قرار باشد با ارز ترجیحی یا غیر ترجیحی واردات انجام دهیم، البته واردات با ارز ترجیحی وضعیت بدتری دارد که تا امروز واردات گوشت قرمز با ارز ترجیحی بوده است، اما روی نرخها تأثیری نداشته باشد این چه وارداتی است که ارز خارج می شود اما بهبودی را در وضعیت بازار داخل شاهد نیستیم.
افزایش روزانه قیمت برخی کالاها
نایب رییس کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی در ادامه سخنان خود در امتداد وضع بازار کالاهای اساسی، اظهار داشت: بررسی ها راجع به برخی کالاهای دیگر مانند واردات برنج نشان میدهد کشور نیاز به واردات ندارد، اما واردات در حال انجام می باشد و از طرف دیگر کالای خارجی هم که درحال ورود به بازار است روز به روز قیمت آن بالاتر می رود. بدین سبب باید گفت، به اصطلاح یک جای کار می لنگد.
این نماینده مجلس دوازدهم اظهار داشت: اگر این کاهش ارزی که در بودجه ۱۴۰۴ اتفاق افتاده است صرف پشتیبانی از تولید و با رویکرد خودکفایی باشد و بتوانیم با پشتیبانی از تولید، بازار کالاهای اساسی را نیز حمایت نماییم، مشکلی در تامین بازار نخواهیم داشت. اگر کاهش ارز کالاهای اساسی در بودجه ۱۴۰۴ صرف پشتیبانی از تولید و با رویکرد خودکفایی باشد مشکلی در تامین بازار نخواهیم داشت
فلسفی با اشاره به سفره مردم، اشاره کرد: اما بطور قطع دولت باید تمهیدات لازم را از قبل بیندیشد و پیش بینی هایی را به عمل آورد که سفره مردم لطمه نبیند.
منبع: harajkon.com
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد آیا دولت برای تامین کالاهای اساسی سال آینده با چالش مواجه خواهد بود؟
نظر شما در مورد آیا دولت برای تامین کالاهای اساسی سال آینده با چالش مواجه خواهد بود؟