در نشست شفافیت و رسانه با حضور توكلی، صادقی و محسنیان راد تاكید شد:

برای اسلامی ماندن جامعه باید به رسانه ها میدان بدهیم

برای اسلامی ماندن جامعه باید به رسانه ها میدان بدهیم حراج كن: تهران- ایرنا- احمد توكلی فعال سیاسی اصولگرا، محمود صادقی نماینده اصلاح طلب مجلس و مهدی محسنیان راد استاد دانشگاه در نشست شفافیت و رسانه بر ضرورت میدان دادن به رسانه ها و اصلاح ساختار آنها برای مبارزه با فساد بعنوان یكی از ضروری ترین نیازهای امروز كشور تاكید نمودند.


به گزارش حراج كن به نقل از ایرنا، این نشست عصر دوشنبه به همت انجمن اندیشه و قلم در پژوهشگاه فرهنگ و ارتباطات برگزار گردید و «حبیب الله معظمی گودرزی» مدرس ارتباطات و كارشناس رسانه مدیریت اجرای آن را بر عهده داشت.
احمد توكلی رییس دیده بان شفافیت و عدالت در این نشست به مبحث امر به معروف و نهی از منكر پرداخت و اظهار داشت: امر به معروف و نهی از منكر واجب و یك مسئولیت عمومی است. اجرای امر به معروف و نهی از منكر نیازمند اطلاعات است. اگر مردم بدانند دولت چه می كند می توانند امر به معروف و نهی از منكر را انجام دهند باآنكه این واجب، بیشتر متوجه حكومت است تا مردم.
وی تصریح كرد: برای اسلامی ماندن كشور ناچار هستیم به رسانه ها میدان دهیم. البته ذات رسانه خطاپذیر است ولی این فرصت برای ذینفع به طور قانونی وجود دارد كه به مسائل پاسخ دهد.
این فعال رسانه ای تصریح كرد: درست است كه رسانه ها در كشور ما آزادی چندانی ندارند و فساد در رسانه ها هم هست و حتی برخی رسانه ها ملزم به چهچه زدن برای ذات قدرت هستند اما می توانند به شفافیت و مبارزه با فساد در جامعه كمك كنند.
این چهره سیاسی شناخته شده، دوران هشت ساله جنگ تحمیلی را یكی از دلایل تاخیر در مدرن شدن ایران دانست و با اشاره به سخنان مهدی محسنیان راد كه گفت سال 57 جمهوری اسلامی در روند مدرن ایران ترمز زد اظهار داشت: در سال 57 امامی وجود داشت كه توانست تنها در 13 ماه حضور مردم در حكومت را ممكن كند و هنوز به كشورمان حمله نشده بود.
او خاطرنشان كرد: در انقلاب دنده عقب رفتیم اما این به مفهوم بازگشت به اسلام بود. من می گویم اگر به مسائل دینی خود عمل نماییم دیگر این همه فساد نخواهیم داشت.
توكلی ادامه داد: بنی صدر با وزیر شدن چهار نفر مخالفت كرد، محسن نوربخش، بهزاد نبوی، من، به این دلیل كه نخستین نماینده مجلس بودم كه با او مخالفت كردم و میرحسین موسوی چون نخستین روزنامه نگار مخالف او بود.

** شفافیت هزینه دارد
صاحب امتیاز سایت الف تصریح كرد: من در سال های اخیر بابت كامنت های سایت الف بارها به دادگاه احضار شده ام. آنجا گفتم چطور می توانید اثبات كنید من قصد تشویش اذهان عمومی و اقدام ضد امنیت ملی را داشتم. سفارش من این است كه اصل را بر این بگذاریم كه روزنامه نگار در حال فراهم كردن بستر یك واجب بزرگ است. حال اگر ثابت شد این فرد از این موقعیت سوءاستفاده می كند باید محاكمه شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینكه «امر اطلاع رسانی »كه رسانه ها تامین كننده اصلی آن هستند، یكی از مصادیق امر به معروف و نهی از منكر به حساب می آید، خاطرنشان كرد: رسانه ها نباید برای دادن اطلاعات مواخذه شوند.
وی اظهار داشت: اگر رسانه ها اطلاع رسانی نكنند و بدی ها و خوبی ها را نگویند كسی هم نمی تواند نهی از منكر كند. بر همین اساس، اگر امروز می خواهیم جامعه اسلامی داشته باشیم باید به رسانه ها فرصت شفاف سازی بدهیم.
رییس دیده بان شفافیت و عدالت اضافه كرد: رسانه ها باید بتوانند شفاف و آزاد سخن بگویند اما در كشور ما آن طور كه باید این شرایط حاكم نیست و در این میان بعضی از رسانه ها هم به خاطر منافع و روابطی كه دارند برخی موضوعات را اصلا مطرح نمی كنند.
توكلی اضافه كرد: اگر قرار باشد رسانه ها حرف بزنند و شفاف سازی كنند باید بپذیریم كه اشتباهات آنها هم اجتناب ناپذیر است و نباید آنها را برای اشتباهاتی كه به عمد انجام نداده اند، مواخذه كرد.
این فعال سیاسی خاطرنشان كرد: ما برای مبارزه با فساد به شفافیت نیازمندیم و باید نگاهمان به تامین كنندگان شفافیت یعنی همان رسانه ها متفاوت باشد.
رییس دیده بان شفافیت و عدالت تصریح كرد: شفافیت هزینه دارد اما شفافیت سازی رسانه ها با وجود همه هزینه هایی كه به دنبال دارد امكان پذیر است.
وی اضافه كرد: اگر روزنامه نگاری مطلبی را منتشر می كند باید حتما مورد توجه و بررسی قرار بگیرد. من معتقدم به جای برخوردهای قضایی، باید به رسانه ها فرصت داده شود تا اطلاعاتشان را حتی با وجود خطاهای احتمالی منتشر كنند.

** صادقی: ظرفیتهای قانون اساسی را در زمینه رسانه ها احیا كنیم
محمود صادقی نماینده اصلاح طلب مجلس و رییس فراكسیون شفاف سازی هم در این نشست به بررسی جایگاه رسانه ها در قانون اساسی پرداخت و اظهار داشت: قانون اساسی نگاه حمایتگر نسبت به مطبوعات دارد و بیان می دارد كه رسانه های جمعی باید از اطلاعات برخوردار باشند. در اصل 24 قانون اساسی، اصل بر آزادی رسانه ها گذاشته شده است. این قانون دولت را هم موظف به بالا بردن سطح آگاهی های عمومی با استفاده از رسانه های جمعی می كند.
وی با اشاره به مقدمه قانون اساسی، ضمن قرائت بخشی از آن اظهار داشت: نگاه قانون اساسی به تحولات اجتماعی پویاست و جامعه را در حال حركت تصور كرده است. از همین رو، معتقدم به جای نقش و پررنگ كردن محدودیت های قانون اساسی می توان از ظرفیت های آن بیشتر بهره برد.
صادقی اضافه كرد: بعضی از ظرفیتها و موارد قانون اساسی هنوز به فعلیت نرسیده است. بعنوان مثال، در اصل ۱۷۵ كه صداوسیما را رسانه ای حكومتی می داند، بر آزادی بیان در صداوسیما هم تاكید شده زیرا قانون اساسی با تك صدایی مخالف است.
وی خاطرنشان كرد: امروزه با گسترش شبكه های اجتماعی انحصار صداوسیما تا اندازه ای شكسته شده است و مردم اخبار را بیشتر از شبكه های اجتماعی پیگیری می كنند. با این حال، معتقدم نباید تسلیم شرایط شویم.
نماینده تهران در مجلس با اشاره به اینكه قانون اساسی، نظام جمهوری اسلامی را پروسه ای تكاملی می داند، تصریح كرد: رسانه ها نقش موثری در این مسیر ایفا می كنند.
صادقی همینطور با اشاره به یكی از گزارشهای سازمان شفافیت بین المللی در سال ۲۰۰۰ اظهار داشت: در این گزارش برای رسانه های مستقل و آزاد سه معیار اصلی چارچوب قانونی، مالكیت رسانه و روزنامه نگاری تحلیلی در نظر گرفته شده و اهمیت پرهیز از سانسور، تضمین آزادی بیان روزنامه نگاران و انتشار اطلاعات مربوط به فساد مورد تاكید قرار گرفته است.
رییس فراكسیون شفاف سازی با اشاره به اینكه دموكراسی بدون وجود شرایط دسترسی به اطلاعات عمومی و حكومتی معنایی ندارد، تصریح كرد: دموكراسی در صورتی كارایی دارد كه مردم از امكان دسترسی به اطلاعات و رسانه ها از حق بیان دسترسی و انتشار اطلاعات برخوردار باشند.
وی با تاكید بر اهمیت نقش رسانه ها در مبارزه با فساد اظهار داشت: اكنون افرادی كه می خواهند فساد را افشا كنند، احساس امنیت نمی كنند و برای همین ترجیح می دهند سكوت كنند.
صادقی همینطور ضرورت اجرای قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات را مورد تاكید قرار داد و خاطرنشان كرد: بدون دسترسی به اطلاعات مربوط به حكومت، دموكراسی كارآیی ندارد.
وی به رسانه ها پیشنهاد كرد كه در مبحث مبارزه با فساد به ژانر روزنامه نگاری تحقیقی روی بیاورند تا اثرگذاری بیشتری در این زمینه داشته باشند.

** محسنیان راد: ساختار رسانه ای كشور نیاز به بازسازی دارد
مهدی محسنیان راد استاد علوم ارتباطات دانشگاه هم از انحصار در فضای رسانه ای انتقاد كرد و به نقد قانون اساسی درمورد آزادی عقیده و آزادی بیان پرداخت.
وی اظهار داشت: در یكی از مفاد قانون اساسی، مبحث آزادی عقیده عنوان شده است اما این امر امروزه معنا ندارد. اشكال دیگر قانون اساسی در زمینه رسانه ها هم دادن اختیار انحصاری رادیو و تلویزیون به حكومت است. این در شرایطی است كه هم اكنون، روزنامه جام جم متعلق به تلویزیون، روزنامه همشهری برای شهرداری تهران و روزنامه ایران در اختیار دولت می باشد. در چنین فضایی، مطبوعات پرتیراژ مستقل نیستند و همین وضعیت سبب گشته است كه در كشور روزنامه نگاری تحقیقی هم نداشته باشیم.
این استاد ارتباطات با اشاره به اینكه به صورت كلی ساختار رسانه ای ما به بازسازی نیاز دارد، اضافه كرد: امروز كتاب ها و نشریات ما باید از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مجوز بگیرند در حالیكه این قانون به بیش از ۲۰۰ سال پیش برمی گردد یا اینكه صداوسیمای ما در انحصار حكومت است در حالیكه ممكن است در دنیا فقط سه كشور اینگونه باشند.
محسنیان راد تصریح كرد: ما امروز در ایران نمی دانیم منبع معتبر برای دریافت اطلاعات كیست، آنهم در شرایطی كه فضای مجازی آماده است ما را مستعمره كند.
وی اضافه كرد: این برداشت كه حالا صدا و سیما كار خویش را انجام می دهد و مردم در تلگرام و دیگر شبكه های اجتماعی به دنبال اخبار هستند، هم اصلاً درست نیست.
این استاد دانشگاه با اشاره به گزارشی كه سازمان ادراك شفافیت در سال ۲۰۱۷ عرضه داده است، اظهارداشت: این سازمان كه مدعی است احساس فساد را اندازه گیری می كند نه اینكه چقدر یك ساختار فاسد است، در گزارش سال قبل میلادی گفته است مردم كشور دانمارك با نمره ۹۰ كمترین احساس فساد را دارند در حالیكه ایران نمره ۲۹ را به دست آورده كه عدد خوبی نیست، همانطور كه میانگین احساس فساد در كشورهای اسلامی هم در گزارش یادشده عدد خوبی ندارد.
محسنیان راد اضافه كرد: من معتقدم فساد در كشورهای اسلامی تقصیر باورهای دینی نیست بلكه ریشه آن در نحوه اداره جامعه است نه مبنای متون دین و از این همین رو، باید مدیریتها را اصلاح و اسلامی كرد.
وی با اشاره به اینكه ایران همچنان در حال گذر از سنت به مدرنیته است، تصریح كرد: باید بدانیم كه جامعه سنتی، جامعه ای است كه برای حل مشكلات خود به گذشتگان نگاه می كند و جامعه مدرن بدون نفی گذشته خود با استفاده از خرد، دانش و تخصص به دنبال حل مشكلات خویش است.
این استاد دانشگاه با نقل خاطراتی از زمان پیروزی انقلاب اسلامی ابراز عقیده كرد كه در طول چهار دهه ای كه از پیروزی انقلاب گذشته، برای حل مسائل در حوزه ارتباطات، به متخصصان كمتر رجوع شده است.
محسنیان راد اظهار داشت: منظور من از بیان این موضوعات ناامید كردن مردم نیست بلكه می خواهم بگویم با سیستم موجود حاكم بر رسانه ها، اجرای امر كشف فساد از جانب آنها امكان پذیر نیست.
وی خاطرنشان كرد: امروز سهم فارغ التحصیلان روزنامه نگاری در مطبوعات ما بسیار كم است و ۹۴ درصد از فارغ التحصیلان این رشته در حرفه خودشان شاغل نیستند و این موضوعی است كه حتما باید به آن توجه گردد.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینكه وظیفه قرآنی رسانه هاست كه ستم ها را بگویند، داشت: زنده یاد استاد كاظم معتمدنژاد در اواخر دهه ۸۰ نظام جامع ارتباطات جمعی در ایران را تبیین و به مجلس آن دوره ارائه نمود. این طرح می تواند ما را از این وضعیت نجات دهد. در این طرح موارد زیادی عنوان شده است كه می توان به حكومتی نبودن رادیو و تلویزیون و نظارت روزنامه نگاران بر تخلفات رسانه ای اشاره نمود. اما این نظام به شرطی كارساز خواهد بود كه بدون هیچ تغییراتی تصویب و به مرحله اجرا برسد.
1355**1823
خبرنگار: علی اكبر قزوینیان** انتشار: طاهره نبی اللهی


1396/11/10
16:39:39
5.0 / 5
4782
تگهای خبر: ارز , پرداخت , طلا
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد برای اسلامی ماندن جامعه باید به رسانه ها میدان بدهیم
نظر شما در مورد برای اسلامی ماندن جامعه باید به رسانه ها میدان بدهیم
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲