میزگرد پیاده راه فردوسی، فرصت ها و چالش ها بخش دوم،
پاسخ مسؤلان به مطالبات دست فروشان خیابان فردوسی
به گزارش حراج کن کردستان اجرای طرح پیاده راه فردوسی بعد از سال ها انتظار برای مردم، تحول بزرگی در سنندج است که علیرغم ایجاد فرصت های توسعه ای زیاد، چالش هایی را برای اقشار مختلف همچون دستفروشان بوجود آورده و آنرا به یکی از مطالبات اصلی شهروندان مبدل کرده است، خبرگزاری ایسنا با دعوت از مسؤلان مربوطه طی میزگردی به این چالش ها پرداخته است.
روز گذشته بخش اول میزگرد تخصصی ایسنا با محوریت "پیاده راه فردوسی چالش ها و فرصت ها" که با حضور غریب سجادی، رئیس شورای شهر سنندج، مصطفی رضایی سپرست معاونت بازآفرینی شهری راه و شهرسازی استان کردستان و لقمان حیدری معاون خادمات شهری شهرداری سنندج برگزار شد، منتشر گردید.
در این بخش به سیر تاریخی شکل گیری و تحولات خیابان فردوسی بعنوان مرکز شهر سنندج و اهمیت ایجاد پیاده راه فردوسی اشاره شد، در بخش دوم هم به بحث ساماندهی دستفروشان پیاده راه فردوسی بعنوان یکی از مطالبات اصلی مردم سنندج پرداخته شده است.
مصطفی رضایی، سرپرست معاونت بازآفرینی شهری راه و شهرسازی کردستان، اظهار داشت: پیاده راه در شهرهای مختلف کارکردهای مختلفی دارد اما در این پروژه به اقتصاد شهری کمک زیادی می کند و المان متناسب فرهنگی و هویتی و زیبایی شناختی زیادی داریم که باید در این محور نصب شود.
وی اضافه کرد: در یک تقسیم بندی، طراحی پیاده راه پنج درصد، اجرا کردن آن ۶۰ درصد و نوع بهره برداری از آن پیاده راه ۳۵ درصد است، بر همین مبنا بهره برداری از پیاده راه از راه اندازی آن مهم تر است. به صورت مثال ایجاد شب بازار در پیاده راه فردوسی جنبه اقتصادی بسیار مهمی دارد، به همین خاطر امروز ما می توانیم امیدوار باشیم که به کمک دستفروشان پتانسیل های موجود در خیابان فردوسی را به لحاظ کارکردهای مختلف فرهنگی و اجتماعی هم رونق دهیم.
به عقیده این مقام مسئول در حوزه بازآفرینی شهری بهره برداری از کارکردهای پیاده راه فردوسی هر روز می تواند تغییر کند و تم جدید به خود بگیرد و به یک موجود زنده تبدیل گردد.
وی در پاسخ به نوع کیفیت مصالح و سنگ های به کار برده شده در پیاده راه فردوسی تشریح کرد: سنگی که برای پیاده راه استفاده می شود دارای چند خصوصیت است، همچون اینکه سایش بسیار کمی داشته باشد چون طی زمان پاخور شده و از بین می رود، همینطور نفوذ آب کمی داشته باشد، در این صورت باید سنگی انتخاب گردد که ایجاد لغزندگی نکند؛ سنگ گرانیت دارای این خصوصیات است اما برای پیشگیری از لغزندگی، باید مقاومت سنگ را بالا برند که این عملیات باعث کدر شدن و همینطور ایجاد اصطکاک بین کفش و زمین برای پیشگیری از لغزندگی می شود.
رضایی در ارتباط با ارزیابی و چشم انداز پیاده راه فردوسی با اشاره به اینکه تعریف منافع در بازه زمانی کوتاه مدت به شدت کاسته می شود، افزود: طبیعی است هر کار توسعه ای یک سری صدمه به همراه دارد و این امر انکار ناپذیر است، بر همین مبنا در این پروژه هم نمی توان انتظار داشت که خواسته تمام ذی نفعان برآورده شود.
وی ضمن اشاره به اینکه خیابان فردوسی در یک دهه اخیر هیچ گونه کارکرد ترافیکی نداشت اما هم اکنون گرفتار یک انقطاع ترافیکی شده است و این از قبل پیشبینی شده بود، بیان نمود: با اجرای پیاده راه فردوسی اتفاقات مبارکی صورت گرفت، همچون آزادسازی پارکینگ آموزش و پرورش، ایجاد ایستگاه تاکسی جدید بعد از سال ها انتظار.
به گفته سرپرست معاونت بازآفرینی شهری راه و شهرسازی استان کردستان، تحقق انتظارات از طرح پیاده راه فردوسی، چشم انداز این خیابان را مثبت و موثر می کند؛ ساماندهی دستفروشان، افزایش بهره اقتصادی این قشر و پذیرش آن برای ساکنین و مغازه داران و بهره برداری فرهنگی و اجتماعی از پیاده راه فردوسی می تواند گره گشا و رونق بخش اقتصاد شهری باشد.
وی تصریح کرد: پیاده راه فردوسی با رعایت الزامات می تواند یک بستر اجتماعی کم نظیر در سنندج ایجاد نماید، همینطور می توان با برگزاری نمایش های خیابانی و جشنواره های موسیقی خیابانی که همیشه احساس احتیاج به آن قابل لمس است، بستری کاملا فرهنگی فراهم و مولفه های شهر فرهنگی را ایجاد کرد.
به عقیده رضایی، شهرسازی مدرن به این سمت می رود که ما باید شهر را به مردم عرضه نماییم نه اینکه مردم را به شهر عرضه نماییم و این امر در تمام دنیا وجود دارد، حالا سواد بصری و فرهنگی افزایش یافته است و این خیابان در کردستان می تواند این بستر را فراهم آورد.
رضایی با بیان اینکه در اجاره میزهای تعبیه شده بحث انتفاع مد نظر نبوده است، اظهار داشت: دریافت این مبلغ از دستفروشان به منظور انتظام بخشی به فعالیت آنان بوده است تا این حس در دستفروش ایجاد نشود که هر جایی از سطح شهر بدونه هیچ دغدغه ای می تواند بساط خویش را پهن کنند.
وی اضافه کرد: شهرداری در این پیاده راه فقط حق انتظام بخشی را به پیمانکار واگذار کرده است و خود شهرداری سالانه یارانه ای بابت آن پرداخت می کند و در این راستا هر ساله در چارچوب شورا مبلغ از جانب پیمانکار اعلام شده و پس از تأیید، شهرداری هم یارانه خویش را اعلام خواهد نمود.
غریب سجادی، رئیس شورای شهر سنندج در ادامه این میزگرد، ضمن اشاره به اینکه در جهت برقراری نظم بیشتر، برای دستفروشان این بخش کارت صادر خواهد شد، اظهار داشت: هم اکنون ۸۰۰ میز در این راه تعبیه شده که روزانه مبلغ چهار میلیون تومان و ماهانه فقط ۱۲۰ میلیون تومان از این محل درآمد حاصل می شود در صورتی که ما با یکی از شرکتهای طرف قرارداد در این طرح ماهانه ۲۰۰ میلیون تومان برای مدیریت و نظم بخشی و نظافت این مسیر پرداخت می نماییم.
وی یکی از معضلات دستفروشی را عدم کارآیی نیروهای شهرداری که با عنوان مامور سد معبر از آنها استفاده می شد، دانست و اعلام نمود: در این راستا برای جراحی اساسی در شهرهای دیگر مبادرت به واگذاری فعالیتهای شهرداری به بخش خصوصی کرده اند چونکه با این اقدام راحتتر می توان کارها را هدایت کرد.
رییس شورای شهر سنندج، ضمن اشاره به اینکه اغلب مردم به این امر اعتراض دارند که پیاده راه فردوسی سنندج هیچ مشکلی از بار ترافیکی سطح شهر کم نکرده است، اظهار داشت: خیابان فردوسی در گذشته یکی از گره های ترافیکی سنندج بوده و می توان اظهار داشت که این ایجاد پیاده راه و پارکینگ طبقاتی در این راه یک اتفاق خوب برای این مشکل بوده است.
وی اضافه کرد: در محله سرتپوله سنندج با اعتبار شش میلیارد تومان چند قطعه زمین تملک شده است تا پارکینگ طبقاتی دوم این شهر در آن مکان راه اندازی شود؛ با ایجاد جاذبه جدید پیاده راه سنندج احتیاج به راه اندازی پارکینگ های جدید بیشتر احساس می شود.
سجادی با بیان اینکه بخشی از بار ترافیک شهر سنندج به علت جوابگو نبودن خیابان های سطح شهر بوده اما بخش اصلی آن ناشی از رفتار خود مردم بوده است، اظهار داشت: وجود تک سرنشین ها و عدم ساماندهی مناسب حمل و نقل عمومی از معضلات اصلی بار ترافیکی سطح شهر بوده است.
وی به تملک دو هزار ۶۰۰ متر زمین در بهترین نقطه شهر سنندج توسط شهرداری اشاره و اظهار داشت: این امر با تعامل و امتیازهای بین آموزش و پرورش و شهرداری برای ایجاد پارکینگ و ایستگاه تاکسی صورت گرفته است در صورتی که اگر در چارچوب بودجه این کار صورت می گرفت، کل بودجه یک سال شهرداری هم جوابگو نبود.
به عقیده سجادی، پیاده راه فردوسی سنندج یک کار عظیم و پیچیده حوزه محیط شهری بود و نباید با یک نگاه ساده به آن نگریسته شود، این پیاده راه با تمام تفاسیر و مزیت ها، بوجود آمده است، حال چگونه از این مکان بوجود آمده بتوانیم نهایت استفاده نماییم به خود مردم و متولیان حوزه محیط شهری بستگی دارد تا بتوان رخدادهای فرهنگی، هنری و اجتماعی در این پیاده راه ایجاد کرد که این امر به مرور زمان حاصل می شود.
سجادی ضمن اشاره به امتیازات بسیار بالای این پیاده راه اشاره و اظهار داشت: طرح پیاده راه سنندج پتانسیل های نهفته بسیاری را در خود دارد که احیا این ظرفیت ها پیاده راه سنندج را شکوفاتر می کند و در آینده با تغییر کاربری های مختلف می توان سینما، بانک، کتابخانه های این مسیر را به این مجموعه الحاق کرد.
وی اعلام نمود: متاسفانه به نقل از استاندار کردستان عنوان شده که برای این پروژه ۱۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است در صورتی که این پروژه با ۴۵ میلیارد تومان به این مرحله رسیده است و منظور از این مبلغ کل اعتباریست که برای تملک مغازه های فردوسی و ساختمان آموزش و پرورش جهت مدیریت پیاده راه و راه اندازی سرویسهای بهداشتی عمومی هزینه خواهد شد.
وی در انتها خاطرنشان کرد: از ۴۵ میلیارد تومان مبلغ هزینه شده تابحال ۱۰ میلیارد تومان برای آب و فاضلاب و تلفن که نهادهای خدمات رسان خودشان هزینه کرده اند، ۱۰ میلیون تومان مسکن و شهرسازی استان کمک کرده و ۲۵ میلیون تومان از اعتبارات شهرداری هزینه شده است.
لقمان حیدری، معاون خدمات شهری شهرداری سنندج، با اشاره به اینکه با ایجاد پیاده راه فردوسی نوع نگاه مردم به معابری که پیاده راه نبود تغییر پیدا کرد؛ اظهار داشت: مردم زمانی که وضعیت و هزینه اجرای طرح پیاده راه فردوسی را که قرار بود فقط مختص پیاده رو باشد مشاهده نمودند، با نگرانی از شهرداری خواستند که اگر با اجرای این طرح باز هم مقرر است نابه سامانی های گذشته تداوم یابد، آنرا انجام ندهند.
وی اظهارکرد: پدیده کرونا باعث افزایش فقر مردم شد و بر تصمیم مدیران شهری برای ایجاد این فضا هم به علت پیشگیری از تعطیلی مشاغل دستفروشان، تأثیر زیادی گذاشت، اما با برگزاری جلسات مختلف با دستفروشان و مغازه داران و شناسایی نقطه نظرات آنها و بهره مندی از تجربیات استان های همجوار، این کار شروع شد.
به گفته معاون خدمات شهری شهرداری سنندج، یکی از نقاط ضعف شهری ما این است که تا کنون کمترین روز بازار شهری را داشته ایم، روز بازار مطابق قانون صنفی از وظایفی است که بازرگانی آنرا در اختیار اصناف گذاشته و در جهت ماده ۱۶ بهبود کسب و کار، شهرداری هم باید مکان هایی را برای عرضه محصولات و تولیدات مردمی که امکان عرضه آنرا در مغازه ندارند تهیه نماید.
وی اضافه کرد: در جهت اجرای این قوانین، راه و شهرسازی باید زمین این مکان ها را تأمین کند، بر همین مبنا از طریق و شهرسازی استان در خواست داریم که در این بخش کمک حال شهرداری باشند، چونکه کمبود زمین برای اختصاص به کاربری نیاز روز جو امع شهری یکی از اشکالات اساسی شهرداری سنندج است.
حیدری اظهار داشت: علیرغم مشکلات موجود، با بررسی های انجام شده روز بازارهایی در نقاط مختلف شهر تعریف شده که حالا با رعایت پروتکل ها مشغول به فعالیت هستند.
وی اضافه کرد: در کنار این روز بازارها، با درنظر گرفتن زمان مناسب برای ایجاد شب بازار با تفسیری که اصناف مشغول به کار از لحاظ فروش کمترین ضرر را داشته باشند و هم بازار کار از دست نرود تشخیص داده شد که با عنایت به فصول مختلف سال متغیر است، اما در نهایت مصوبه شهرداری در این حوزه ساعت تا۱۸: ۳۰ تعین شده است.
معاون خدمات شهری شهرداری سنندج اظهار داشت: هدف این است که سمت و سوی قشر مشغول به کار در پیاده راه فردوسی را به همکاری با ادارات و تشکیل یک انجمن و اتحادیه صنفی منظم همراه با صدور کارت شناسایی سوق دهیم، همینطور یکی از خواسته های مدیران این بوده که پس از راه اندازی پیاده راه نقطه نظرات شهروندان را مورد بررسی قرار داده و نتایج آنرا در جهت بازبینی روز بازارها و رفع نقصها موجود به کار گیرند.
وی افزود: انتظار داریم که دستفرو شان نهایت همکاری را با مسؤلان داشته باشند، چون که ما قصد نان بریدن هیچ دست فروشی را نداریم، بلکه با تدابیری که در روز بازار اندیشیده شده، نقاط مختلفی فقط مختص دست فروشان در خیابان فردوسی بوجود آمده است.
حیدری اعلام نمود: چالشی که حالا با آن مواج هستیم این است که تعداد زیادی از دست فروشان خواستار آمدن به خیابان فردسی برای ایجاد شب بازار هستند، در حالیکه با عنایت به آمار سال ۱۳۹۷ و راستی آزمایی در جهت شناسایی دستفروشان سنندج، قصد متولین امر به کارگیری افراد واقعی مشغول به کار در خیابان فردوسی است؛ بنابراین خواهشمندیم که بانهایت همکاری در جهت راه اندازی هرچه زودتر پیاده راه فردوسی با شهرداری تعامل داشته باشند چونکه با تحقق این امر شناسایی و رفع نقصها کار سریعتر انجام می شود.
حیدری بیان نمود: پیاده راه فردوسی به نسبت جمعیت شلوق ترین پیاده راه کشور است، بنابراین هر جا که مردم حضور داشته باشند رونق و چشم انداز مثبت وجود دارد و این امر منشا ثروت و جذب توریست و امنیت می شود.
معاون خدمات شهری شهرداری سنندج ضمن اشاره به وجود بوی نامطبوع در خیابان فردوسی اظهار نمود: دلیل این بوی نامطبوع این بود که مغازه دارهای خیابان فردوسی روشویی مغازه های خویش را به کانال آب های سطحی هدایت کرده بودند و در نتیجه با آب فاضلاب تداخل پیدا کرده و باعث بوی نامطبوع در آن مسیر شده بود.
وی اضافه کرد: به همت شبکه خدماتی، مدیران شهری و شهرداری با راه اندازی طرح پیاده راه سنندج شبکه فاضلاب تمام این مسیر باردیگر احیا و مشکل بوی نامطبوع این مسیر حذف شد.
حیدری به درآمد میزهای تعبیه شده در خیابان فردوسی برای دستفروشان اشاره و اظهار داشت: به تناسب سالیانه درآمد حاصل از این امر بین شهرداری و شرکت پیمانکاری تقسیم خواهد شد که در طول سه سال تعیین شده برای این امر در دو سال اول بیشتر این درآمد به پیمانکار اختصاص می یابد و در سال سوم بیشترین درآمد به شهرداری اختصاص می یابد.
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد پاسخ مسؤلان به مطالبات دست فروشان خیابان فردوسی
نظر شما در مورد پاسخ مسؤلان به مطالبات دست فروشان خیابان فردوسی