واردات سالانه ۳ میلیون تن دانه روغنی؛

چرا کشاورزان دانه روغنی نمی کارند؟

چرا کشاورزان دانه روغنی نمی کارند؟ حراج کن: سالانه حدود 3میلیون تن دانه روغنی وارد ایران می شود؛ هرکیلو دانه روغنی کلزا 30هزار تومان بوده درحالی که این عدد برای خرید گندم 15هزار تومان است. چرا کشاورزان بجای کاشت گندم، کلزا نمی کارند؟



به گزارش حراج کن به نقل از مهر، تولید روغن خوراکی در کشور ۹۵ درصد وابستگی ارزی دارد. بخش اعظمی از دانه های روغنی مورد نیاز وارداتی است. نیاز کشور سالانه بین ۱.۵ تا ۱.۶ میلیون تن روغن است و در این جهت سالانه حدود ۳ میلیون تن دانه روغنی وارد ایران می شود. چرا نسبت به کشت دانه های روغنی اقبالی وجود ندارد؟ هر کیلو دانه روغنی کلزا ۳۰ هزار تومان بوده (نرخ خرید تضمینی سال زراعی ۱۴۰۲-۱۴۰۱) در صورتیکه این عدد برای خرید گندم ۱۵ هزار تومان است. عدم استقبال کشاورزان از کشت دانه های روغنی همچون کلزا چیست؟
فاصله از حمایت زبانی تا عملی
عطا هاشمی، رییس بنیاد ملی گندم کاران درباره ی چرایی عدم استقبال گندم کاران از کشت کلزا به مهر اظهار داشت: تناوب زراعی یکی از بدیهیات برای افزایش راندمان در امر کشت است. اگر امسال محصولی کاشته شود که سال آینده با محصولی دیگر جایگزین شود کمک زیادی به حاصلخیزی زمین می کند. به عنوان مثال کاشت کلزا به تناوب کشت گندم خاک را بارور می کند؛ اما به چند دلیل کشاورزان از کشت کلزا استقبال نمی کنند.
وی اضافه کرد: بطور متوسط در هر هکتار کشت گندم ۴ تا ۵ هزار تن محصول برداشت می شود که این عدد در برداشت کلزا کمتر است. وی افزود: دومین عامل به شرایط آب و هوا بر می گردد. عامل سوم نیز مربوط به مکانیزاسیون بوده که تجهیزات مورد نیاز برداشت کلزا در کشور به اندازه کافی موجود نیست.
وی ابراز امیدواری کرد: باتوجه به طرح الگوی کشت و فراهم شدن الزامات خوداتکایی در دانه های روغنی شاهد افزایش تولید این محصول مورد نیاز کشور باشیم.
تأمین اعتبار و بذر مورد نیاز
هاشمی در ادامه سخنان خود به اعتبارات و منابع مالی اشاره نمود و اظهار داشت: تامین اعتبارات لازم برای خرید تضمینی محصولات ضرورت دارد. به عنوان مثال امسال با وجود تحویل دانه کلزا مطالبات بطور کامل تسویه نشده است. همین طور ارقام مورد نیاز برای کاشت و تولید بذرهای مورد نیاز از دیگر پیش نیازهای حرکت به سمت تولید کلزا در کشور است.
اما و اگرهای خوش حسابی دولت
در ادامه مجتبی بوربور یکی از کشاورزان کشور درباره ی چرایی عدم تولید کلزا در کشور با وجود قیمت بالای خرید تضمینی آن به مهر اظهار داشت: برمبنای برنامه ها، مقرر است امسال ۳ هزار هکتار زمین به کشت کلزا اختصاص پیدا کند که سهم شهری مانند ورامین ۸۵۰ هکتار است که از این مقدار ۳۰۰ هکتار زمین زیر کشت کلزا رفته است.
این تولیدکننده بذر هیبرید کلزا با گلایه به تأخیر پرداخت نرخ کلزا تحویل شده، عنوان کرد: با وجود این که کلزاکاران محصولات را تحویل داده اند هنوز قسمتی از مطالبات پرداخت نشده و این امر منجر به دلسردی کشاورزان می شود.
وی تولید دانه های روغنی در کشور ضروری خواند و اظهار داشت: هم اکنون روغن های وارداتی دارای پالم بوده و باید روغن مورد نیاز در داخل تولید شود تا به لحاظ سلامت فاکتورها رعایت شود.
عادت و کشت سنتی
بوربور در ادامه سخنان خود اشاره کرد: گندم کاران سال ها است به کشت گندم عادت کرده اند و الزامات آنرا می دانند در صورتیکه برای کشت کلزا نیاز است مدیریت جدید داشته باشند؛ علاوه بر این که عدم توجه و اهمیت متولیان امر به این مساله سبب شده که به مرور از سطح زیر کشت این دانه روغنی در داخل کاسته شود. به عنوان مثال حدود ۵ سال قبل در کشور ۲ هزار هکتار زمین زیر کشت کلزا می رفت که این عدد به مرور سیر نزولی داشت.
این کشاورز اظهار داشت: بارها به بهره برداران تاکید شده اگر سال هاست اقدام به کشت جو می کنند با مدیریت می توانند با کاشت کلزا، سود بیشتری داشته باشند. به عنوان مثال با مدیریت درست می توان در هر هکتار بین ۲ تا ۵ تن کلزا برداشت کرد.
تولید همزمان کلزا و عسل
این کشاورز با اعلان اینکه از دیگر مزایای کشت کلزا تولید عسل همزمان با آنست، اظهار داشت: همیشه برای گرده افشانی چند کندو عسل در زمینهای زیر کشت کلزا وجود دارد که این امر علاوه بر کمک به کشت بهتر سبب تولید عسل و درآمد بیشتر برای کشاورز می شود.
بوربور در آخر اظهار داشت: اشکال هایی که هنگام خرید محصول گرفته می شود مانند رطوبت بالا و… نیز منجر به دلسردی کشاورزان می شود که نیاز به آموزش دارد.
گفتنی است خرید تضمینی کلزا از طرف شرکت تجاری دولتی وزارت جهاد کشاورزی به انجام می رسد.
پیش بینی تیراژ تولید
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی پیش بینی کرد؛ با برنامه ریزی های انجام شده و استقبال کشاورزان، تولید دانه کلزا به بالای ۲۵۰ هزار تن در سال زراعی جاری افزایش یابد. به گزارش وزارت جهاد کشاورزی، سعدالله منصور اظهار داشت: کشت ۲۰۰ هزار هکتار کلزا برای سال زراعی ۱۴۰۳-۱۴۰۲ هدف گذاری شده که اگر ۱۵۰ هزار هکتار آن به مرحله برداشت برسد، بیش از ۲۵۰ هزار تن انتظار تولید خواهیم داشت.
وی اضافه کرد: از برنامه کشت ۲۰۰ هزار هکتاری کلزا در سال زراعی جاری، حدود ۲۵ هزار هکتار را در قالب طرح جهش تولید در دیمزارها و باقی در اراضی آبی پیش بینی شده است.
منصوری با اعلان اینکه کشت کلزا در مناطق سرد از نیمه شهریور شروع و تا اواسط مهر پایان می یابد، اشاره کرد: کشت کلزا در استان هایی مانند آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، البرز، چهار محال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و خراسان شمالی و رضوی انجام شده است.
وی افزود: امکان کشت کلزا در مناطق معتدل و گرم از اواسط مهر تا اواخر آبان وجود دارد.
آمار تولید سال گذشته
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: سطح کشت کلزا در مناطق سرد تا حالا نسبت به زمان مشابه سال قبل ۲۰ درصد افزایش نشان میدهد.
وی اظهار امیدواری کرد، با بارندگی خوب امسال و افزایش قیمت خرید تضمینی کلزا، کشت این دانه گیاهی با استقبال کشاورزان مواجه شود.
منصوری در ادامه سخنان خود تصریح کرد: از برنامه کشت ۱۰۳ هزار هکتاری کلزا در سال زراعی گذشته به سبب عواملی همچون خشکی و کاهش باران از ۸۸ هزار هکتار محصول برداشت شد.
تأمین بذر
منصوری درباره ی تامین بذر کلزا اظهار داشت: در مناطق سرد نزدیک به ۲۵۰ تن بذر کلزا میان کشاورزان توزیع شده و برای مناطق معتدل و گرم نیز تامین بیش از ۹۰۰ تن بذر را پیش بینی کرده ایم. این بذرها اصلاح شده و دارای برچسب مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال هستند.
مجری طرح دانه های روغنی وزارت جهاد کشاورزی، درباره ی عملکرد تولید کلزا نیز اذعان کرد: باتوجه به اقدامات انجام گرفته و بارندگی های خوب امسال، انتظار داریم عملکرد تولید کلزا در واحد سطح به ۱۸۰۰ کیلو گرم تا ۲ تن در هکتار برسد.


منبع:

1402/08/09
16:05:17
0.0 / 5
411
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد چرا کشاورزان دانه روغنی نمی کارند؟
نظر شما در مورد چرا کشاورزان دانه روغنی نمی کارند؟
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۲