با نگاهی به بودجه 97؛

گره گشایی از اشتغال با هدفمندی یارانه های نقدی

گره گشایی از اشتغال با هدفمندی یارانه های نقدی حراج كن: تهران- ایرنا- دولت دوازدهم در عرضه نخستین برنامه مالی سالانه كشور با پیشنهاد هدفمند كردن یارانه های نقدی، رفع بیكاری را هدف گرفته كه این به معنای تغییر شكل یارانه از پرداخت نقدی به سمت حمایت از طرح های اشتغالزا است.


به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، هم اكنون برپایه آخرین آمارهای رسمی بیش از 95 درصد از جمعیت 80 میلیون كشورمان ماهانه یارانه نقدی 45 هزار 500 تومان را دریافت می كنند. در حالی كه اساس پرداخت یارانه نقدی كمك به دهك های ضعیف كشور تعریف شده، دور از باور است كه بیش از 70 میلیون دهك ضعیف با حداقل درآمد زندگی می كنند.
از سوی دیگر در شرایطی كه منابع مالی محدود دولت سبب ابتر ماندن خیلی از پروژه های عمرانی، آبادانی و پروژه هایی مانند بیمه، سلامت و بهداشت و درمان و آموزش شده، سالانه بالغ بر 48 هزار میلیارد تومان یارانه نقدی و غیر نقدی به جمعیت نزدیك به 80 میلیون نفر پرداخت می گردد.
بنابراین پیشنهاد دولت در لایحه بودجه سال 1397 هدفمند شدن یارانه ها است به این معنا كه هر چند رقم بودجه یارانه كاسته می شود اما در عین حال متعهد به پردخت یارانه دهك های كم درآمد و نیازمند خواهد بود و سایر دهك ها از دریافت یارانه حذف می شوند و مابقی بودجه یارانه كه معمولا از خزانه برداشت می شد، صرف اقداماتی می گردد كه در نهایت نفع آن به اقشار مختلف مردم بخصوص گروه كم درآمد می رسد.

** یارانه به كمك اشتغال می آید
ماموریت ویژه بودجه سال آینده باز كردن گره های اشتغال است به طوری كه دكتر «حسن روحانی» رییس دولت دوازدهم بعد از عرضه لایحه بودجه به نمایندگان مجلس در موعد مقرر اعلام نمود كه مبنای بودجه سال آینده اشتغال فراگیر، رفع فقر و تولید عدالت است.
بنابراین دولت می خواهد با هدفمند كردن یارانه ها، حمایت از دهك های ضعیف را از قالب یارانه های ماهانه به سمت حمایت از تولید و طرح های اشتغالزا تغییر دهد. از این رو دولت با سیاست هدفمند كردن یارانه ها در لایحه بودجه سال آینده، برای پرداخت یارانه نقدی بودجه 23 هزار میلیارد تومانی را پیشنهاد داده است.
به عبارت دیگر اگر سقف 45 هزار و 500 تومان برای یارانه نقدی ماهانه، تغییر نكند با این بودجه یارانه نقدی 41 میلیون نفر تامین می گردد. در تبصره 14 لایحه بودجه سال آینده آمده است كه دولت می خواهد مبلغ 37 هزار میلیارد تومان بر مبنای قانون هدفمندی یارانه ها با انواع روش های نقدی و غیرنقدی بین خانوارهای هدف و كالاها توزیع كند كه این رقم نسبت به رقم 48 هزار میلیارد تومانی امسال كاهش پیدا كرده است. از رقم 37 هزار میلیارد تومانی در بودجه سال آینده، 23 هزار میلیارد تومان به صورت یارانه نقدی و غیرنقدی بین دهك های هدف توزیع می گردد و 7 هزار میلیارد تومان در قالب سیاست كاهش فقر مطلق با استفاده از بهزیستی و كمیته امداد در اختیار اقشار ضعیف قرار می گیرد. از این رقم همینطور 3700 میلیارد تومان بعنوان یارانه بخش سلامت و 3300 میلیارد تومان بعنوان یارانه نان پیش بینی شده است.
در حالی كه خیلی از رسانه ها از حذف جمعیت 30 میلیونی از دریافت یارانه صحبت می كنند اما در واقع مقرر است یارانه افرادی كه برای گذران زندگی نیازی به مبلغ 45 هزار و 500 تومانی ندارند، در پروژه های با اولویت كشور مانند طرح های عمرانی، بهداشتی و آموزشی و از همه مهم تر پروژه های اشتغالزا هزینه شود كه منافع آن به تمام اقشار كشور بخصوص دهك های كم درآمد كه در اولویت بهره مندی از این طرح ها قرار دارند، بازمی گردد.
طبق گفته مسئولان حدود 3 میلیون بیكار وجود دارد كه مهم ترین دلیل صف طولانی ورود به بازار كار برای این افراد، محدودیت های مالی دولت در حمایت از بنگاه های مولد و پروژه های عمرانی است. حال اینكه دولت می خواهد به پرداخت یارانه افرادی كه در رفاه نسبی زندگی می كنند آخر دهد و مشكل بیكاری بخصوص اشتغال جوانان را از محل صرفه جویی در یارانه حل كند كه بطور قطع عواید آن بیشتر از مبلغ 45 هزار و 500 تومان به مردم برگشت داده خواهد شد. طبق گفته «عادل آذر» رییس دیوان محاسبات كشور، سال آینده حدود 34میلیون و 500هزار نفر از جمعیت یارانه بگیر كشور كم می گردد و پیش بینی می گردد با انجام این مهم، حدود 18 هزار و 800میلیارد تومان منابع مالی حاصل شود كه تماما صرف اشتغال جوانان می گردد.

**یارانه هیچ نیازمندی قطع نمی شود
تا كنون در چند دوره چیزی حدود 4 میلیون نفر از لیست دریافت یارانه نقدی خط خورده اند این بار هم دولت قصد جدی در اجرای هدفمندی یارانه ها دارد اما برخلاف هیاهویی كه بعضی از رسانه ها درباره حذف عده ای از یارانه تولید كردند اما در پیشنهاد دولت مقرر است تنها شكل پرداخت یارانه به بخشی از دهك ها تغییر كند و در این فرآیند قرار نیست یارانه دهك های ضعیف و نیازمند حذف شود. به طور قطع طبق گفته رییس دیوان محاسبات كشور، یارانه مدیرانی كه حقوق 18 میلیون تومانی دریافت می كنند قطع خواهد شد اما تمام افرادی كه تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند، یارانه دریافت خواهند كرد.
اما دولت با چه ساز و كاری می تواند این تفكیك و شناسایی را انجام دهد، سوالی كه «محمدباقر نوبخت» سخنگوی دولت در توضیح آن گفته است كه دو روش برای اعطای یارانه های نقدی به افراد نیازمند وجود دارد. بر اساس روش نخست، قطع یارانه پردرآمدها است كه این روش در سال های اخیر با عنایت به اعتراضات صورت گرفته به وزارت كار و همینطور نیاز به افشای حساب بانكی افراد با كندی روبه رو بوده و نهایتا 3 تا 4 میلیون نفر از دایره یارانه بگیران حذف شدند. روش دوم، شناسایی افراد نیازمند است و اینكه یارانه به اشخاصی كه تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند، تعلق گیرد كه هم اكنون این كار توسط نهادهای ذی صلاح صورت گرفته است. البته بخشی از مردم، تحت پوشش این نهادها نبوده، ولی مشمول دریافت یارانه ها هستند كه بعد از بررسی، یارانه ها آنها برقرار می گردد.
یكی دیگر از مهم ترین اقدامات دولت در هدفمند شدن یارانه تغییر ساختار آن است به این معنا كه مقرر است، سال آینده سازمان هدفمندی یارانه ها منحل و وظایف آن با استفاده از صندوق رفاه اجتماعی یكی از زیرمجموعه های وزارت كار، رفاه و تامین اجتماعی، انجام شود. ازاین رو در این اقدام دولت در جهت اجرای درست طرح هدفمند كردن یارانه ها در حالی كه یارانه نقدی به دست دهك های ضعیف می رسد در عین حال با حذف یارانه اقشار متوسط به بالا مقرر است، گره مهم ترین مشكل تمام خانوار یعنی اشتغال باز شود.

پژوهشم**9345** 1601** خبرنگار: نازیلا مهدیانی ** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https: //t. me/Irnaresearch همراه شوید.


1396/10/03
15:05:01
5.0 / 5
4830
تگهای خبر: پرداخت , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد گره گشایی از اشتغال با هدفمندی یارانه های نقدی
نظر شما در مورد گره گشایی از اشتغال با هدفمندی یارانه های نقدی
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۵ بعلاوه ۳