در میزگرد ایرنا مطرح شد( قسمت اول)

فضای مجازی و ظهور رمز ارزها دنیای كسب وكار تغییر كرده است

فضای مجازی و ظهور رمز ارزها دنیای كسب وكار تغییر كرده است حراج كن: تهران- پیدایش و گسترش فضای مجازی و ظهور ؛رمز ارزها ؛ منجر به ایجاد تغییر پارادایم در اقتصاد جهانی شده كه هرچند در ابتدای راه قرار دارد اما از این ظرفیت برخوردار می باشد كه به سرعت و در مدت زمان كمی اقتصاد جهان را درنوردیده و اثرات قابل توجهی بر آن بگذارد.


به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، ظرفیت های فضای مجازی برای گسترش فعالیت های اقتصادی سبب شده است تا امروزه از ظهور یك تغییر پارادایم در اقتصاد جهان سخن گفته شود. این تغییر پارادایم ابعاد و زوایای مختلفی را شامل شده و اثرات و نتایج مختلف و گسترده ای برای كل اقتصاد دنیا و همینطور اقتصاد كشورهای درحال توسعه ای مانند ایران به دنبال دارد.
نظر به اهمیت مبحث نتایج احتمالی تغییرات فضای مجازی برای اقتصاد كشور خبرگزاری ایرنا، میزگردی با حضور چهار نفر از كارشناسان این حوزه برگزار كرد.
دكتر بابك زنده دل نوبری فوق لیسانس IT و دكتری مدیریت صنعتی، فرهاد فروغی دانشجوی دكتری مطالعات جهان و پژوهشگر حوزه ارز های دیجیتال، علی نورزاد مترجم كتاب جنگ سایبری (چهره نوین جنگ) و محمدرضا فروزنده مدیركل توسعه بخش متن باز(open Source) سازمان فناوری اطلاعات از شركت كنندگان در این میزگرد تخصصی بودند.

** بی ثباتی قوانین و مقررات مانع كارآفرینی
بابك زنده دل در این میزگرد اظهار داشت: بحث فضای مجازی خیلی گسترده است و از منظر یك كارآفرین الآن خیلی جدی است. چند سالی هست كه استارتآپ ها در كشور ما آغاز به كار كردند و فضای نوی را تولید كردند و خیلی از این شركت ها و كسب و كارهای جدیدی كه ما می بینیم حاصل همین فضای نو هستند. خیلی از این شركت ها الآن از حالت استارت آپی خارج شدند و تبدیل به یك كسب و كار كلان شدند. این نشان دهنده این است كه در كشور ما هم این پتانسیل وجود دارد. اینكه ما بیاییم از یك منظر دیگر نگاه نماییم كه من بعنوان یك كارآفرین وقتی كه می خواهم وارد این بستر بشوم و از آن استفاده كنم با چه موانع و چه چالش هایی روبه رو هستم.
وی اضافه كرد: یكی از جالب ترین یافته هایی كه در جریان یك كار پژوهشی درمورد میزان موفقیت یا شكست سیستم های اطلاعاتی یكپارچه در سازمان ها رسیدم، این بود كه در كشور ما و خیلی از كشورهای در حال توسعه عاملی وجود دارد به اسم عدم ثبات در قوانین و مقررات. یعنی شما بعنوان یك كارآفرین برنامه ریزی می كنید و برنامه كسب و كارتان را می نویسید و تلاش می كنید برای یك سال آینده برنامه ای داشته باشید بعد ناگهان قانونی كه بر مبنای آن برنامه ریزی كرده اید و شاید مزیت رقابتی كسب و كار شما باشد، تغییر می كند.

**تغییر پارادایم و تضعیف جایگاه دولت ها
زنده دل در ادامه بحث خود به تغییر پارادایم اشاره می كند و می گوید: به نظر من فضای مجازی به خاطر انتشار سریع اطلاعات در آن به شكلی مبین یك تغییر پارادایم است. در دنیا فضای كسب و كارها تغییر كرده است. امروزه دوره شركت های بزرگ با هزاران پرسنل به سر آمده است. شركت های بزرگی هستند كه در بستر اینترنت كار می كنند و با 50 یا 60 پرسنل اداره می گردند. در كشور ما هم وضعیت به همین شكل است. خیلی از كسب و كارهای كوچك و نوپا با پرسنل خیلی كم می توانند شدت اثر بالایی داشته باشند. ولی این شركت ها با مشكلاتی مواجهند.
'من فكر می كنم یكی از این بسترهایی كه این كسب و كارها نیاز دارند امنیت است. یعنی كسب و كارهای ما نیاز دارند به این كه خیالشان از كار كردن در این فضای مجازی راحت باشد. مطمئن باشند كه هم امنیت روانی دارند و هم امنیت فنی، یعنی از نظر زیرساخت هم مطمئن باشند. بعنوان مثال، الآن بحث این هست كه آمریكا می خواهد اینترنت ما را ببندد. اگر ما جایگزینی نداشته باشیم تمام كسب و كارهایی كه در بستر اینترنت كار می كنند دچار ناامنی روانی می شوند. چون تمام حیات و ممات آنها به این بستر وابسته است.'
«فرهاد فروغی» هم با اشاره به نتایج سیاسی اقتصادی تغییر پارادایم در فضای مجازی، می گوید: دیدگاه من این است كه در اقتصاد ما با یك نوع تغییر پارادایم روبه رو هستیم. كه مباحث و مسائل آن همانند خود محیط تازه و جدید است. و اصولاً قانون گذاری برای آن خیلی سخت است.
'در این محیط از رمزگذاری استفاده می گردد. این امر از اثرگذاری دولت-ملت ها می كاهد. بنابر این به نظر من بحث مهم این است كه در چنین فضا و محیطی حاكمیت ها با چه چیزی روبه رو هستند. در این مورد اول باید به تعریفی از حاكمیت برسیم. و اینكه 'رمز ارزها' كه ناشناخته و غیر قابل ردیابی هستند در كجاها و با كدام بخش از حاكمیت ها تقابل پیدا می كنند. حاكمیت اقتدار عالیه حاكم بر یك سرزمین است. حاكمیت امكان دارد در بعضی از موضوعات بعضی از اقتدار خودش را به یك اقتدار عالی تر واگذار كند. اما هیچ وقت یك حاكمیت بخشی از سرزمینش را در اختیار یك اقتدار عالی تر قرار نمی دهد. در چنین حالتی حاكمیت آن كشور ناقص خواهد بود. برای مثال سوریه، افغانستان و عراق دارای حاكمیت ناقص هستند. آنچه كه در فضای مجازی اتفاق می افتد این است كه انحصار استفاده از زور بعنوان نخستین نمود حاكمیت از دست دولت ها خارج شده است. '

** دومینوی فضای مجازی و انتشار سریع اثرات منفی آن
بابك زنده دل به اثرات منفی فضای مجازی در اقتصاد هم اشاره كرده و تصریح كرد: اگر امروز كوچكترین اتفاقی برای زیرساخت اینترنت كشور بیافتد. خیلی از این شركت هایی كه در این بستر كار می كنند ناگهان دچار افت شدید رجوع كننده می شوند. فرض بكنید برای یك ساعت، وب سایت یكی از این شركت ها غیر فعال بشود، اثر منفی كه روی این كسب و كار می گذارد خیلی بیشتر از یك ساعت تعطیلی كسب و كار خواهد بود.
' فضای مجازی مثل دومینو می ماند. این اثر منفی به خاطر خاصیت انتشار سریع فضای مجازی پخش می گردد. بنابر این تغییرات منفی در این بستر می تواند اثرات منفی سریع و گسترده روی كسب و كار بگذارد. برای مثال بحث ارز در چند وقت اخیر و التهابات به وجود آمده بیشتر به خاطر انتشار سریع اخبار در فضای مجازی بود. مثلا اگر بیست سال پیش بود به خاطر طولانی شدن زمان انتشار اطلاعات این میزان التهاب تولید نمی شد.'

** ورود فعالانه به حوزه بلاك چین و رمز ارزها
زنده دل همینطور با اشاره به گسترش 'رمز ارز ها'، اظهار داشت: بحث 'بلاك چین' از بحث های مهم و جدی امروز اقتصاد دنیا است. چین حدود دو میلیارد دلار پروژه در این مورد تعریف كرده است. درواقع این مسله اینقدر مهم می باشد كه روس ها و چینی ها می گویند اگر اینترنت مال آمریكایی ها است، بلاك چین مال ما خواهد شد. آنها دارند به شدت روی بلاك چین كار می كنند. ما در این حوزه شاهد یك انفعالی هستیم. به نظر من یكی از این راهبردهایی كه كشور می تواند در پیش بگیرد این است. این یك تكنولوژی جهانی است و امكان بومی كردن آن و اینكه به صورت جدا از جهان تولید و استفاده گردد وجود ندارد. ایران باید با همكاری با دیگر كشورها بتواند به بخشی از این پروژه جهانی تبدیل گردد. باید بدانیم كه آینده این تكنولوژی ها برای كسانی است كه صاحب پلتفرم آن هستند. اگر ما بخشی از این پلاتفورم نباشیم بازنده خواهیم بود.
'در دنیا از بلاك چین بسیار استفاده می گردد. اما نكته ای كه باید به آن توجه نماییم این است كه وقتی در یك حوزه اقتصادی مانند توزیع كالا از بلاك چین استفاده می گردد آیا از هزینه ها كم می شود و در واقع به ارزش ما اضافه می گردد یا خیر. امكان دارد استفاده نكردن از بلاك چین در بعضی موارد بصرفه تر باشد. '

** راه های رویارویی با تغییر پارادایم
فروغی هم ظهور ' رمز ارزها' را از نشانه های تغییر پارادایم اقتصادی دانست و اظهار داشت: در این تغییر پارادایم یك فضایی شكل می گیرد كه مجازی است. در این فضا دولتی وجود ندارد. افراد حضور دارند. در این فضا برای مثال 'دارك نت' را دولت ها نمی توانند كنترل كنند. كنترل افراد تنها زمانی میسر است كه از این فضایی كه در آن كار می كنند خارج شوند. با گسترش این فضا یرای مثال فعالیت 'بیت كوین' در فضای 'دارك نت' سبب تضعیف حاكمیت به معنای كلاسیك و غیر ممكن شدن آن در آینده خواهد شد.
وی در ادامه اظهار داشت: رویارویی با این تغییر در پیدایش رمز ارز ها به سه شیوه امكان دارد. یكی اینكه كلاً آنرا بگذارند كنار و غیر قانونی اعلام كنند. یعنی تولید و مبادله آنرا غیر قانونی اعلام كنند. مانند كاری كه چین و روسیه انجام داده اند. یك مورد دیگر قبول آن و كوشش برای قانونمند كردن رمز ارزها است. مانند كاری كه اتحادیه اروپا، آمریكا و اغلب كشورهای لیبرال دموكراسی انجام می دهند. چاره سوم این است كه یك رمز ارز دیگر جایگزین كرد. كشورهایی مانند اكوادور، ایران و... این راه را دارند طی می كنند. برخی كشورها مانند ایسلند هم هستند كه به صورت دوگانه برخورد كرده اند كه بخشی از آنرا كه به فرار سرمایه از كشور می انجامد غیر قانونی اعلام نموده اند و مبادلات داخلی را پذیرفته اند.
' نكته ای كه در اینجا مطرح است این است كه به علت جدید بودن این فضا امكان سنجش میزان موفقیت هر كدام از این روش ها عملاً وجد ندارد.'
پژوهشم**س-م**1552


1397/08/02
19:23:11
5.0 / 5
4312
تگهای خبر: ارز , اقتصاد , تولید , دلار
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد فضای مجازی و ظهور رمز ارزها دنیای كسب وكار تغییر كرده است
نظر شما در مورد فضای مجازی و ظهور رمز ارزها دنیای كسب وكار تغییر كرده است
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۵